Pleje og rengøring af piercinger

Her kan du læse om hvordan du pljer og rengører dine piercinger og piercingsmykker.

Pas på din krop og piercinger

Når du har fået lavet en piercing er det vigtigt at rengøre og pleje den flere gang dagligt, da du ellers kan risikere ubehagelige infektioner af de bakterier som findes. 

Det er vigtigt at såret får lov at hele op fra bunden, derfor er det også vigtigt at andre ikke rører ved din piercing eller piercingsmykke under processen. Specielt hvis du har fået lavet en næsepiercing, vil du være meget udsat for streptokokker og stafylokokker, da de trives i stor stil der.

Ligeledes kan bakterier overføres via fingrene fra næsen og til din nye piercing, lad derfor være med at pille for meget i og omkring næsen, om ikke andet så vask dine hænder hvis du har pillet i eller omkring næsen.

Rengøring af din piercing

Først og fremmest er det vigtigt at du følger de råd din piercer har givet dig og at du søger lægehjælp hvis en voldsom infektion pludselig opstår. Men har du ikke din piercers råd ved hånden, så er denne artikel til dig.

For det andet skal du vaske dine hænder grundigt, rør aldrig ved din piercing uden at have vasket hænderne.

Blødgør en vatkugle med varmt vand, og skrub forsigtigt sår skorper af.

(Brug ikke: Brintoverilte, isopropyl alkohol, sprit, tea tree oil, disse midler kan dræbe dine hvide blodlegemer og forsinke helingen, eller i værste fald give dig allergi).

Såret skal nu renses med sæbe, du kan både vælge intim sæber som Lactacyd og Vivag, de kan købes på apoteket.

Vi mener dog en desinficerende sæbe er god, da den samtidig dræber størstedelen af de bakterier der måtte være, og hermed nedsætter risikoen for at overføre bakterier til din piercing.

Vi kan anbefale Mediscrub som bruges af læger og på hospitaler, ved infektioner og til kirurgiske indgreb.

Mediscrub indeholder klorhexidin, som både er baktericidt (hvilket betyder det dræber bakterier) og bakteriostatisk (betyder at det hæmmer bakteriernes vækst og deling).

Anvendelse af Mediscrub

Fordel sæben på området hvor din nye piercing sidder, og masser området til der dannes et stort og kraftigt lag skum, masser herefter området i 1-2 minutter.

Skyl herefter sæben væk med rigelige mængder vand, uden at røre med fingrene.

Gentag gerne processen to gange, for mere sikkert resultat.

Når du skal tørre området, brug en klud eller håndklæde som er vasket ved mindst 90 grader for at undgå at overføre bakterier til dine piercinger, eller det omkringliggende hud.

Du må ikke røre ved området efter du har vasket, og tørret.

Denne behandling gælder selvfølgelig kun til udvortes brug. Hvis der er gået betændelse i din piercing, så gå straks til lægen, som om nødvendigt vil udstede den rette penicillin til at behandle betændelse. Lad ikke være at søge læge, da betændelse i værste tilfælde kan sprede sig og give ubehagelige følger.

Brug isotonisk saltvand til din piercing

Efter at du har brugt en mild sæbe, så som Mediscrub, så er det vigtigt at du giver din nye piercing en behandling med isotonisk saltvand. Du kan købe isotonisk saltvand på apoteket til meget få penge. Det er vigtigt at du ikke sammenligner isotonisk saltvand med almindelig saltvand fra havet - Der er enorm forskel. Bad din piercing 2-3 gange dagligt i isotonisk saltvand, ved at du hælder en smule saltvand op i et helt rent shots-glas og dækker din piercing med det. Saltvandet skal være lunkent.